Persoonlijk profiel

 

Ik, Iris van Gils (Nijmegen, 28-09-1993), ben in 2015 afgestudeerd aan de opleiding Fine Art aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. In mijn beeldend werk reageer ik op de ruimte of een bepaalde situatie. Ook maak ik werk voor in de openbare ruimte, zoals het project in de Wolvengang in Arnhem. (Zie in het menu projecten, Wolvengang)

 

Ik ben bezig met het creëren van nieuwe ideeën en initiatieven voor bestaande exposities, evenementen en festivals. Mijn werk geeft vaak een interpretatie weer van wat er om mij heen gebeurt. Zo publiceerde ik een dag voor de landelijke verkiezingen op 15 maart 2017 een video waarin ik de toeschouwer een kritische blik op de campagnes van de grote politieke partijen beoogde mee te geven (zie in het menu video 'Stem 15 maart). Ook werk ik veel met fotografie, waarbij ik poog een nieuwe interpretatie te geven van mijn omgeving.

 

Mijn beeldend werk heeft een onderzoekend karakter en ontstaat vanuit een interesse in sociale structuren, menselijk gedrag en cultureel bepaalde, dominante opvattingen.  Observaties, bevragingen en onderzoek naar zowel de verhouding tussen mensen als die tussen mens en omgeving, liggen aan de basis van mijn beeldend werk. Met een gezonde dosis ironie probeer ik de toeschouwer uit de dagen om uit bestaande patronen te doorbreken en zodoende nieuwe inzichten op te doen. De toeschouwer speelt vaak een actieve rol in mijn werk. Terugkerende media in mijn beeldend werk zijn fotografie,  grafiek, video en tekst.